Ajar diri, jangan pernah ada riak dalam hati.



Bismillah
Alhamdulillah ala kulli hal, ala kulli ni'mah.


Tidak dapat tidak, dalam aktiviti harian, perbuatan ,lenggok bahasa badan, percakapan, riak wajah,
tidak boleh lari dari


"riak dan takabbur.bangga dari, tak kira lah sama ada sedar, tidak sedar, sengaja, tidak sengaja, niat atau tak berniat "


Tenaga pengajar.Caranya,kaedahnya, mediumnya - pasti 100% berbeza sebab manusia tu sendiri sifat nya berbeza dan mempunyai pengalaman dan ujian masing-masing tak termasuk lagi environmental factor yang sedikit sebanyak menyumbang pada cara- kaedah dia menyampaikan ilmu pada yang nak mendengar.

Salah ? Of course, langsung tak salah.

TAPI


Discouragement advices (even it was a true story), rude words , getting angry without analyzing, judging, labelling , dan segala bagai lagi bentuk yang pelik pelik yang kadang kadang unik nya pulak kan kaedah mengajar sedemikian rupa diselitkan pula dengan minda separa sedar,

Riak, bangga diri.

Boleh ?

Langsung tak boleh nak terima akal, personally, honestly.


Kadang-kadang aku refleks dan  muhasabah jugak, betul jugak apa yg "diperkatakan". Yang makan garam pasti lebih tahu dari setahun jagung merangkak pun belum boleh.


Kita, saya, kamu, awak. Bila nak menyampaikan ilmu pada orang, nak mengajar kawan-kawan,adik adik ke abang abang or whatsoever even pakcik muallaf ke, use the 'aql fully. Itu je pun dah cukup.

Macam yang dah di post, re-quote : lecturer "satu negara " ni, bila mengajar TAK PERNAH LANGSUNG mengeluarkan or the act relfeks dia lah yang terhebat, bangga diri dengan semua pencapaian yang datangnya dari Allah, apatah lagi takabbur.Jauh sekali. MashaAllah.


"Your" words are du'aa for us.
"Your" du'aa are precious for us.
That "precious" , is what Allah grant "you" back then, to become who "you" are at this moment.


So why not "you" let us to become one ?

Isn't?

To Allah we belong, and to Him shall we return.


Comments

Popular posts from this blog

Hebatnya Doa (Ramadan reminder)

Nafas

Haramain Part 1 -Madinah