Posts

Showing posts from July, 2012

Jubah, Make up, Mesir, Raya, Makan ABC

Image
Wanna share this video.
Made by MeGi (collaboration of medic-gigi/dentist) team alex.

Some background details, they are second year students, Faculty of Medicine and Dentistry, Alexandria University,Egypt.Which means most of them are 20 and 21 y.o..More details? Ehem.

I'm sharing this not to increase the rating hit, but we can share the beneficial things together rite?

Warning: You will fall in love with their cuteness.I know that! 











Issue rai makan abc jugak yang hot kt komen.ahaha.
eh, orang left-handed memang makan kalau guna sudu tangan kiri lah.kalau makan guna tangan memang la tangan kanan..#emo ahaha

Jual beli akhirat tidak guna ringgit malaysia tapi nilainya dosa pahala

2nd Ramadan, 3rd night teraweeh -bukan kisah laila majnun cerekarama


Muflis, bukan di Malaysia tapi negeri akhirat.


Nabi bertanya kepada sahabat "Tahukah kamu siapakah orang muflis?"

Sahabat menjawab tidak tahu.

Lalu Rasulullah bersabda menerangkan perihal muflis.

Full hadis boleh lihat di facebook ustaz hasrizal.Beliau pernah update status tentang hadis ni.


Siapakah orang yang muflis?

Mereka itu kata nabi, orang yang sempurna solatnya, dia bayar zakat, berpuasa, menunaikan haji

tapi....

tapi mereka itu

- kaki pukul (atau melakukan perkara yang sama dengannya)

- suka mengadu domba

-mencela,mengumpat,fitnah orang lain


Mereka ini di akhirat, orang-orang yang dipukul oleh mereka, diumpat, difitnah dan sebagainya akan datang untuk menuntut hak mereka.

Beratur panjang orang-orang yang menjadi "bahan" mereka menunggu giliran untuk menuntut hak.

Sebagai contoh:

Isteri datang menuntut hak dari suami si fulan.Suami pernah menamparnya.Bukan sekali tapi sepanjang tempoh perkahwinan.

Di akhir…

Bukan kisah Laila Majnun cerekarama

Siapa masih ingat kisah Saidina Umar,seorang pemimpin yang hebat, di mana sebelah malam, Saidina Umar akan turun sendiri melihat,memantau rakyatnya..

Ala cerita seorang gadis dan seorang ibu yang menjual susu..

Pada malam itu, Saidina Umar ditemani Aslam duduk berehat sebentar.Ditakdirkan Allah terdengan perbualan mereka tadi.

"Mari bantu ibu campurkan air ke dalam susu"

" Ibu, masihkah ibu ingat pesan Saidina Umar.Apabila mencampurkan air ke dalam susu dikira menipu"

" Tak apa, Umar bukannya ada di sini sekarang"

" Betul, Umar tiada tapi tuhan Umar ada sentiasa melihat kita.."


Saidina Umar betul-betul tersentuh dan menyuruh Aslam "mark" rumah mereka dan menyiasat siapkah penghuni rumah tersebut..


Secara jujur, saya hanya tahu ceritanya sampai di sini.Tiada sambungan.Akan tetapi, Allah beri ilmu baru malam ni..

Lepas je dah tahu memang hanya mereka berdua tinggal di dalam rumah, susah nak jumpa gadis yang betul betul takutkan Allah, maka Saidin…