Posts

Showing posts from May, 2012

Budak-budak selalu jujur

Tiada perlu mukaddimah.Kerana?
Entry ini agak tidak berfaedah saya kira. Pengeluaran entry hanya berlaku apabila ia directly proportional dengan emosi.Haha.Stghesssss.


Mari ikuti kisah benar di bawah.Hehe:


Pada malam yang hening, saya bersama kedua ibu bapa sedang mencari restoren untuk makan malam.
Dan apabila terjumpa sebuah restoren yang agak weird, berhenti juga kerana satu-satunya restoren yang buka kerana pada hari itu semua restoren tutup.

Abaikan penggunaan tatabahasa yang teruk.

Sementara menunggu makanan yang di order sampai, agak lama. Abah berulang-kali pergi ke kaunter bertanyakan bila makanan akan sampai.

Kelihatan hanya tiga hingga empat orang pekerja yang tinggal.Saya kira hanya tiga orang rasanya, ibu ayah dan seorang anak perempuan yang tugasnya mengambil pesanan.

Tunggu saja dengan separa sabar.

Oleh kerana restoren open, agak gelap .Hanya lampu-lampu kelip kelip hari raya yang menyinari.Tidak lupa bulan yang lebih cerah saya kira.

Saya mengalih pandangan ke meja se…

Changing,aint easy.

I am glad to see my friends taking their steps, trying hard and keep standing.Despite other factors that makes them in the same position,stagnant..Everyone do change. Good one may sometimes change,either being more better or "turnback" unconsciously..Our Imaan will increase and decrease.The one remains stable, the angels.
Dissapointed.This is what i will feel after doing wrong things..and because of this feeling, i am sure i have commit a sin and i need, or in exact, i must repent to Allah..Chance.Allah always give us the chance to find a way back to His right track.It depending on us to take it or leave it..If you choose to take other tracks,you will find the way to walk upon, but you will never find the final destination, which the palace that every Muslims find their Creator.
I know, if we struggle and aiming to be better than before, Allah will give us obstacles.Clearly, He want to test you .Did you really determine with what you expect you want to be? Given a small tes…

Belated teacher's day.Hee

Image
Tiada satu pun SMS yang ter delivered tahun ni.Even ucap komen pada "dinding facebook".
Sedih,pilu semua ada.Rasa nak wish face to face pun ada..


InshaAllah, semua yang pernah jadi guru bertauliah atau tidak pada saya, inshaAllah inshaAllah selalu ada dalam doa.Guru bertauliah macam biasa la banyaaaaaaaaaaaaaaaak.Kalau ikut hati nak senarai semua sebab excited.Tapi apakan daya..Hehe.


Mrs Wu Chow Wah, Pn Siti Zanuriah, Pn Rohani Abd Hamid, Ustzh Nurul Huda, Ustzh Nur Izzah, Pn Azizah, Pn NoorAini(ni selalu tumpang kereta beliau dulu.hihi).ustaz.dan semua yang lain.InshaAllah saya masih ingat.Cuma yang tak ingat guru besar,nama beliau.Even every week assembly, rasanya ada makhluk baca skrip.Haha.Adeeh.Rasanya sebab banyak kali tukar guru besar.Barangkali..Mungkin juga sebagai alasan sebab tak ingat nama.-.-


Pn Zuwina, ehehe.Ni guru kelas time gua/saya/aku/ana tingkatan 1 setengah..Seingatnya, cikgu adakan debat between ikhwah akhawat (ecewah sejak bila zaman sekolah pandai guna te…

‎"Hidup bukan setakat basic, tapi perlukan aksesori"

Image
‎"Hidup bukan setakat basic, tapi perlukan aksesori"

Kalau basic ada rumah, sure letak curtain etc etc untuk nak cantikkan.

Kalau basic makan sehari sekali(at least) dh cukup untuk bagi energy, knp makan banyak kali, 


tak termasuk makan yg lain2.hihi :D


Sama macam ibadah, yang wajib memang wajib.Selain tu byk ibadah sunat lain yg InshaAllah


 boleh sama2 kita amalkan.#selfreminder

Agk tersentap bila baca "mcm mn kita kasihkan Allah? dengan memperbanyak amalan-amalan


 sunat..."


Hadis qudsi yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dari Abu Hurairah r.a. 

Rasulullah s.a.w bersabda:












Few days ago, dalam hati sangat teringin nak baca novel/buku selain module or academic-


substance.Haha.




Esoknya, bila habis extra class revision, dapat buku raheeq-makhtum Sirah Rasulullah.

Rasa macam.........speechless habis.




"Baru semalam je teringin nak "reading" .."




Allah bagi direct.Alhamdulillah.




Tapi... baru semangat nak baca buku tebal alam tu, hehehe.Content sama macam 


buku Bibliogra…