Bacalah..selagi masih boleh melihat





Assalamualaikum.

Bismillah.


Ehem, mukaddimah dah macam nak post announcement unit kebajikan kt MSAU je.lol.

Sejak Ramadan haritu, masing-masing pun mengawal diri dari melakukan perkara lagha atau kurang faedahnya.Hehe..Sebaliknya, meningkatkan ibadah-ibadah sunat..Pahala berganda Allah dah prepare special for Ramadan.Limited edition..Haa, nanti ada pulak 'group' yang cakap "kau ibadah sebab nak pahala je buat apa"...Rileks bro..Selain pahala yang kita nak kejar, redha Allah pun kita nak kejar jugak..Yang bermasalahnya,  'group' yang asyik tak puas hatiii je tadi tu buat tak? Sama-sama tambah amal ibadah.Alhamdulillah..

Maka, bila time leisure sikit.Aku pun habiskan lah mana-mana buku yang aku suka.Ada some yang baru beli.Yang lain memang ada kat rumah dah..sebabnya ada orang yang beli, tapi tak ada orang nak baca..Haha.Kesian je buku banyak tersadai je kat rak memanggil-manggil..Aku pun reply la kan.*Ehem.


Tak banyak pun yang dibaca.Orang lain aku tanya mak aii...Novel english sekali tujuh khatam seminggu..Aku takla baca buku sampai nak tembus haa..Tapi bagus la, semua ada masa terluang masing-masing.Ada yang duduk sorang kat rumah, takda kawan.So boleh la baca..





Buku 'Pilihan terbaik kisah aneh & iktibar dari Mekah' tu, nampak je nipis.Tapi aku wonder aku baca banyak hari jugak baru habis.Ada story from Irma,Wardina etc and mostly banyak kisah from ustaz yang dah biasa bawak jemaah.So interesting..


Haa.Ni buku yang bawah tu..Half je pic..




The most stressful book.Tengok la guna bahasa apa.Indonesia.Mula-mula ingat ala rileks indon je pun.Sama je..Baru dalam 3 pages, aku dah pening..Seriously.Sebab focus sangat nak faham ape benda la ayat dia tu.Banyak yang aku main teka-teka je maksud ayat dia..and banyak ayat dia 1) double meaning 2)suka suruh dengar CD yang dia bagi nanti boleh dapat jawapan 3) suka suruh baca buku-buku dia yang before..Ceh, ingat aku rajin sangat?..Tiap kali jumpa ayat-ayat ni, aku like "gitau je la! "..





Buku 40 hadis palsu popular tu tak sempat baca pun..Entah, mana-mana je ada buku tu.Haha.I mean bukan buku tu ada satu je,tapi banyak...Haritu siap ada dalam dashboard kereta..Hebat nau..

Fanzuru maka lihatlah by Hilal Asyraf tu bolehla.Ada part menarik cerita pasal ada satu sistem pendidikan Israel.How they teach their kids..Memang training tentera habis la..Contoh macam kids darjah satu kat Malaysia belajar ada 10 biji epal , makan lima tinggal berapa? Hehe.. Israel? Epal? NO!..Nak tau macam mana kena la beli buku ni.Hahaha.

Oppss..Dah macam review buku.Haha.Apa yang aku tulis ni..:D





Tak kisah what books you read.Comics,Magazines hinggalah ke sports,kitchen etc..
Asalkan memberi faedah dan manfaat untuk perbaiki diri menjadi lebih baik dan mengakui kita akan kekuasaanNya..Alhamdulillah.


Knowledge..
It's not a seekers..that's why we must seek for it.
Thank Allah for that ! :)









Comments

Aainaa Ayuni said…
wau banyak benor bukunye..ni kat umah penuh novel ja..buku education dipandang sepi.keh3 ^^
ekceli akak jeles dan respect dgn org yg boleh minat baca novel..hihi.

oh.btw better baca puas2 nti dh kurang masa.muehehe

Popular posts from this blog

Hebatnya Doa (Ramadan reminder)

Nafas

Haramain Part 1 -Madinah