Tiada yang Maha Berkuasa selain Dia




Dengan namaNya yang Maha Pengasih Maha Penyayang



Usai habis post-mortem tadi, seorang akhawat berborak dengan seorang akhawat ( term yang sering digunakan Malaysian disini yang merujuk kepada perempuan atau muslimat) yang lain.


"Eh, kita kan tengah hafal surah xxx..susah sikit la.tegeliat lidah nak sebut.tp ok la" ayat meraih simpati...


" erm..ok lagi la tu..cuba kalau part surah Al-Jin.." balas akhawat tadi..


Belum sempat beliau habiskan ayat, memang la suka sangat potong line.

"Oh, faham..dia rasa mcm 'something' kan?"

"a'a..mungkin sebab dari sekolah dah macamtu kot..so bila tanya ustazah takda apa pun sebenarnya,dia pun tak pernah dengar lg cerita macamtu..bila nak hafal rasa takut sikit la.."


"hehe,sama! sebab petang-petang waktu sekolah dulu ada orang suruh baca..bila tengok maksud surah tu pun..erm..hehe.entahla mcm scary jgk(padahal tak patut pun).."



Dalam takut ke tak ni,bukan masalahnya.Haha..Tapi banyak yang saya tertarik, kalau perasan ada ayat-ayat cinta Allah yang sangat best.Nak define best ni even ayat tu Allah beri amaran atau cerita tentang balasan,azabNya untuk hamba-hamba yang ingkar, ataupun cerita tentang nikmat syurga dan balasan baik setimpal dengan kebajikan dan ketaatan hambaNya terhadap segala perintahNya..semua ni disampaikan dengan bahasa yang cukup indah :')


Ada orang passion dan cintanya dalam bidang arts, photography, melihat keindahan alam 'binaan' Allah yang tiada bandingannya.
Ada pula yang kasihnya untuk menyediakan hidangan pada orang seikhlas hati.
Ada yang merasakan dirinya terpanggil untuk menghidangkan video-video bergenre dakwah
Walaupun dahulunya insan ini sangat meminati arts, melukis cartoon manga serta anime yang pada zamannya itu dikira hebat lah(konon.hahaha)..



Malu juga untuk mengaku kerana diri yang serba kekurangan, tapi cintanya  mungkin bertambah.biiznillah.

Sampai akhir hayat saya,inshaAllah.saya mohon padaNya untuk terus pinjamkan saya 'ingatan' itu.
TT.TT
Kerana..
passion ini sahaja yang buat saya tenang dan bahagia..

Comments

Popular posts from this blog

Hebatnya Doa (Ramadan reminder)

Haramain Part 2 - Mecca

Haramain Part 1 -Madinah